Acupunctuur en naalden, hoe zit dat?

Bij veel mensen ontstaat er bij het woord acupunctuur een beeld van iemand die op een tafel ligt en die vol zit met naalden. Dit kan een schrikreactie geven en hierdoor durven mensen de stap naar een acupuncturist niet te nemen. Dat er bij acupunctuur naalden gebruikt worden is natuurlijk waar. Maar deze naalden kunnen verder geen kwaad en zijn niet te vergelijken met bijvoorbeeld een injectienaald. Het zijn speciale zeer dunne naalden die heel oppervlakkig op de huid worden ingebracht. Het doet echt geen pijn en het is dus ook niets om bang voor te zijn! Meer weten over wat doet acupunctuur met je lichaam?

Geen pijn bij acupunctuur

Zoals eerder aangegeven zijn de naalden die tijdens een acupunctuur behandeling gebruikt worden heel erg dun. Wanneer deze worden ingebracht in de huid, dan wordt dit heel oppervlakkig gedaan.

Je merkt er amper wat van en het dus echt geen pijn. Als je een behandeling met acupunctuur overweegt maar je bent heel erg bang voor de naalden, dan kun je dit het beste even aangeven als je een afspraak gaat inplannen. Dan kunnen ze er rekening mee houden bij de intake. De acupuncturist zal je dan gerust stellen en als voorbeeld misschien een naaldje in je arm prikken, zodat je kunt zien dat er helemaal niets aan de hand is en je nergens bang voor hoeft te zijn.

Als je voor het eerst naar de acupuncturist gaat, dan kun je met de behandelaar bespreken wat je klachten zijn. De behandeling kan bijdragen aan diverse klachten. Zo komen bijvoorbeeld mensen met hoofdpijn of klachten in de nek vaak langs bij de acupuncturist, maar er zijn ook zeker andere klachten waarbij acupunctuur een positieve bijdrage kunnen leveren. Bespreek dit altijd van te voren met de behandelaar zodat deze tijdens het intakegesprek een goed beeld kan krijgen.

Acupunctuur valt onder de alternatieve behandelingen, toch kun je bij veel zorgverzekeraars een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering voor de behandeling. Raadpleeg de website of polis van jouw zorgverzekeraar om te bepalen hoeveel je mogelijk als vergoeding kunt krijgen.